PILATES

We zien het weer meer opkomen. Pilates is terug van weg geweest.

 

Pilates is een methode waarbij je niet alleen de grote spiergroepen traint, maar ook de onderliggende kleinere spieren. Het zijn oefeningen waarbij gewerkt wordt vanuit je core, ook wel genoemd je powerhouse of krachtcentrum.

 

Er wordt gewerkt aan je balans, flexibiliteit, mobiliteit en stabiliteit.

 


"Physical fitness is the first requisite of HAPPINESS" 

- Joseph Pilates


Pilates is vernoemd naar Joseph Pilates (1880 -1967)

 

Joseph geloofde dat het begin van een slechte gezondheid kwam uit een slechte manier van ademhalen, de moderne levensstijl en een slechte houding. Hij bedacht een reeks van oefeningen en training-technieken en deed aan gymnastiek, duiken en bodybuilding.

 

In 1912 verhuisde hij naar Engeland waar hij zijn geld verdiende als boxer, een circusartiest en een zelfverdedigingstrainer.

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij als Duitser in Engeland als “vijandige buitenlander” naar een kamp in Lancester gestuurd en opgesloten. In het kamp besloot hij zijn oefeningen verder te ontwikkelen en trainde hij met andere gevangen. Dit is waar de Pilates methode uit voort vloeide.

 

Rond 1925 emigreerde Joseph Pilates naar de Verenigde Staten, op het schip waarmee hij in de Verenigde Staten kwam, ontmoette hij ook zijn vrouw, Clara. In New York begonnen zij samen een studio waar zij tot in de jaren 60 studenten onderwezen en begeleidde. Al snel hadden Joseph en Clara Pilates veel dansers en acteurs die hun lessen volgden.